Ținuturile apelor minerale Carpatina

Apa minerală naturală Carpatina este rezultatul colaborării membrilor unui întreg ecosistem al naturii, care a lucrat timp de mii de ani la suprafața și în straturile pământului, pentru a scoate la lumină o apă pură, proaspătă și echilibrată.

Ținuturile apelor minerale Carpatina

Apa minerală naturală Carpatina este rezultatul colaborării membrilor unui întreg ecosistem al naturii, care a lucrat timp de mii de ani la suprafața și în straturile pământului, pentru a scoate la lumină o apă pură, proaspătă și echilibrată.

O comoară protejată prin lege

Rezervația naturală Domogled

Domogledul este situat în vecinătatea staţiunii Băile Herculane, atestată documentar din 153 d.Hr. din timpul ocupației romane în Dacia.

Izvorul este situat în Rezervaţia Naturală Domogled, din cadrul Parcului Național Domogled-Valea Cernei, printre primele rezervaţii naturale din ţară, având acest statut încă din anul 1932 și care se întinde pe o suprafaţă de aproape 61.211 ha din care 75,31% este pădure.

Această zonă a fost recunoscută drept rezervație naturală datorită numărului mare de lacuri de acumulare, izvoare termominerale, peșteri, pajiști subalpine, florei și faunei diverse, atrăgând botaniști încă de la sfârșitul secolului XVIII.

Pădurea seculară de fag din rezervație este inclusă din 2017 în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte 7 păduri din România.

Rezervația Domogled este considerată printre cele mai bogate în specii de plante și animale din Europa, peste 100, și unele din ele foarte rare. Aici este concentrată aproape 50% din populația de fluturi din țară, reunind aproape 1.500 de specii. 

Acestea convietuiesc cu urși, lupi cenușii, râși și vidre de râu, într-o perfectă armonie cu natura, alături de alte 22 specii de nevertebrate, vegheate de la mare înălțime de acvila de munte, șoimul călător și porumbelul de scorbură.

Între apă și cer, pe pajiști, se întind covoare de talpa-ursului, papucul doamnei, căpșunițe și garofițe albe de stânci. O specie unică de arbore este pinul negru de Banat, o sub-specie a pinului întâlnit în sudul Europei.

O încântare a munților

Bicazu Ardelean

Situat ȋn in bazinul hidrografic mijlociu al văii Bicazului, în grupa centrală a Carpaților Orientali, Bicazu Ardelean are o puternică personalitate georgrafică, dată de Ceahlău, Hășmașu Mare și Munții Tarcăului. Este o zona evidențiată printr-o mare varietate peisagistică, dar și prin valoarea deosebită a biodiversității, ceea ce explică prezența aici a două arii naturale protejate, cu statut de „Parc Național”, și anume Ceahlăul și Cheile Bicazului-Hășmaș.

Bătrânii din Bicazu Ardelean denumesc apa din zonă drept „apa vieții”, datorită proprietăților sale benefice, date de bogăția de minerale și bioxid de carbon.

Peștera Toșorog, aflată în Bicazu Ardelean, este un monument al naturii, protejat prin lege și este spectaculoasă prin aspectul său de labirint subteran cu o lungime de 423 m. Este cea mai lungă peșteră din România cu geneză în conglomerate.